Parlant a un gos ens encallem?

Existeixen una sèrie de curiositats estretament lligades al complex, i alhora apassionant, món de la tartamudesa. Així, una de les curiositats que més s’ha divulgat és que una persona afectada de quequeig, quan es dirigeix en veu alta a un animal domèstic, i en aquest sentit, especialment a un gos, la disfluència no li apareix. Dit d’una altra manera: que si parlem a un gos, som fluids.

Aquest mes de juliol, la família, i en particular la meva germana, ja que a la pràctica era seu, ens hem acomiadat definitivament de la nostra mascota, el Five, un yorkshire que es trobava a les portes de fer divuit anys. El Five, que tantes vegades em va fer riure, amb un munt d’anècdotes que recordaré i que, i no ho amago, fins i tot l’havia arribat a valorar com a psicòleg, ens ha deixat. Ha mort de vell, ras i curt.

Exposat això, és inevitable, doncs, que vinculi el gosset que tant hem gaudit amb la meva condició de persona disfluent. En conseqüència, i malgrat allò que he anotat en el primer paràgraf, puc afirmar que amb el petitó Five, fos ell jove, adult o ja gran, jo no era fluid, és a dir, el quequeig igualment apareixia. I no era fluid estigués sol amb ell, o amb altres persones.

En aquest ordre de coses, hi ha un exemple notori que pretenc subratllar. I és que quan bordava obertament i es feia pesat, la meva germana li abocava un cert crit amb un explícit “prou!”. Però ai las. A mi, pronunciar la p sempre m’ha costat. I li deia “ou!”. I l’animaló ho entenia.

D’altra banda, als companys i companyes exemplars d’ATCAT, l’Associació de la Tartamudesa de Catalunya, mai he preguntat, a qui ha tingut o té gos, si s’hi encallen. Ja sense el Five, al setembre ho posaré sobre la taula.

Afirmat tot plegat, em queda el dubte si soc una excepció, o sigui, dels poquíssims que es traven amb un animal domèstic, o bé si aquesta creença que manifestava a l’inici d’aquest text és, en suma, un mite. Com tants altres que acompanyen la disfluència.

Etiquetes del post
, ,
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.