El minut d’or dels debats electorals televisius: escoltar i aplaudir

Entre els personatges públics, és una dada contrastada que els que s’expressen millor són els polítics. Lligant-ho a aquesta circumstància, fa pocs dies Espanya ha celebrat eleccions generals, i en aquest context, amb l’objectiu de seduir el màxim nombre de votants, hi ha hagut diversos debats televisius. I un detall, doncs, és fàcilment comprovable: que bé que van parlar alguns candidats i candidates!.

El tram final de qualsevol debat electoral emès per televisió ve capitalitzat per allò que es defineix com el minut d’or, quan cada candidat o candidata mira de ple a la càmera i, en conseqüència, es dirigeix de totes totes al votant. És en aquest minut crucial quan el ritme de les oracions pot ser, fins i tot, majestuós.

Em considero un fan dels minuts d’or. Intento parar-hi molta atenció. I si cal, ho gravo en el DVD per tornar-ho a visualitzar. Així, els discursos de quatre dels cinc candidats principals, els que hi havia al plató del debat de més audiència, em van semblar sublims, i és difícil apuntar qui s’hi va lluir més. El nivell era altíssim, per no afegir que estratosfèric.

D’altra banda, en el debat dels caps de llista per Catalunya, als quals va donar veu TV3, els resultats no van ser tan formidables. Malgrat això, voldria destacar dos noms. El primer, Inés Arrimadas, de Ciudadanos, que va fer seixanta segons que em van deixar clavat al sofà. I ho vaig tornar a assaborir. Ho va fer perfecte. La segona persona que vull esmentar és en Gabriel Rufián, d’Esquerra Republicana de Catalunya. Per a mi, després de la líder de Ciudadanos, va ser qui va estar més esplèndid. I atenció: amb una singularitat fortament rellevant. I és que va expressar-se a poc a poc, mostrant una parla lenta gens comuna en els polítics.

Les persones que ens encallem en l’emissió de les paraules, potser mai orarem de manera tan fascinant. No obstant això, però, és important gaudir d’aquests seixanta segons finals. I si convé, aplaudir. Altra cosa és si el que ens expliquen ens convenç.

Etiquetes del post
, ,
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.