És possible que una persona fluïda no sàpiga com tractar algú amb tartamudesa?

Considerant que la tartamudesa, malgrat els avenços dels darrers anys, continua sent un tema altament estigmatitzat i desconegut, i ple de mites i creences falses, ens podem formular una pregunta interessant. Pot ser que una persona fluïda no sàpiga realment com dirigir-se a un afectat o afectada de quequeig? I encara més: una persona que no s’encalla parlant, pot tenir por d’una que sí que ho fa?.

És innegable que algú que es trava, i com amb més intensitat li passi, amb més motiu, necessita unes dosis suplementàries d’empatia, i en segons quins casos, de sobreprotecció. Però mai indeferència, rebuig ni rebre mofes.

En aquest sentit, no se’ns acudiría malparlar i fer fàstics d’una persona amb càncer, amb síndrome de Down, amb Parkinson o amb Alzheimer. I no se’ns acudiría per dignitat humana, per sentiments i per entendre perfectament el patiment que això pot comportar, amb uns ànims de vegades justos.

Saltant de ple en la meva pròpia experiència, us he de comentar que hi ha una persona, que ha estat un munt de cops testimoni directe de la meva expressió oral arrítmica, i que evito revelar qui és, que té una actitud estranya amb mi. És a dir: no comprèn que hi hagi dies que jo pugui estar més apagat, que pensa que no tinc cap dret a queixar-me, que creu que estic tocat del bolet i que quan enraono, em travi o no, reacciona com si jo fos un boig, I sobretot: al maig em va imitar. Però jo me’n vaig adonar, ho vaig escoltar, i no ho sap. Aquí la va pifiar.

I certament, tot el que us acabo de detallar, ho fa per desconeixement? O per por? No sap com actuar amb un adult amb quequeig? Ara bé, em qüestiono: si fos desconeixement o por, no m’hauria pas imitat, oi?.

En fi, crec que aquells i aquelles que no som fluids, ens mereixem el mateix respecte que una persona amb càncer, amb síndrome de Down, amb Parkinson o amb Alzheimer. I hi insisteixo: per dignitat humana i entenent que, en el supòsit que el nostre punt feble apreti, no podem estar pletòrics d’alegria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.