Hem de parlar de la nostra tartamudesa amb persones situades fora de l’entorn més preuat?

És altament aconsellable parlar de la nostra tartamudesa amb les persones estimades, a les quals, per altres temes, dipositem una sintonia i una complaença ben notables.

Aquesta circumstància és rellevant remarcar-la, perquè massa persones i massa vegades han deixat el seu quequeig fora de les converses amb la gent preuada de l’entorn. Ara bé, exposat això, ens podem formular una pregunta interessant. És la següent: ¿a aquells i aquelles amb qui no tenim tanta confiança o acabem de conèixer, els hem d’explicar que tenim una disfunció a l’hora d’expressar-nos?.

Reconec que jo no he estat partidari d’anar esbombant als vuit vents la meva disfèmia. És a dir, he declinat exposar-la amb tothom a qui no conec a fons. Però és possible que aquesta actitud prudent sigui errònia.

Precisament, manifestar o no als altres –fora, insisteixo, de l’àmbit més proper- que tenim aquesta singularitat en la parla ha estat una qüestió que hem debatut aquest final d’hivern algunes de les persones que formem part d’ATCAT (Associació de la Tartamudesa de Catalunya). I jo penso: ¿perquè hem de dir que tenim tartamudesa a la dependenta d’una botiga, al senyor que hi ha a la finestreta de l’estació de tren o a qui ens atura volent saber on cau un carrer? Sempre, en el cas que ens costi dir allò que volem pronunciar. I més: ¿ho hauríem de dir a aquell o aquella que, per desconeixement, posa cara de circumstàncies o somriu obertament quan ens travem? I encara més: si els altres actuen com aquests dos darrers exemples, ¿hem d’encarar-nos-hi o, amb la intenció de conscienciar, hem d’informar de quatre nocions del nostre trastorn?.

En suma: de ben segur que, en relació directa amb aquesta riuada de qüestions, trobaríem una muntanya de respostes plurals. Cadascuna respectable, però, ¿no creieu que com més parlem de la tartamudesa, més gent sabrà què és realment i això ajudarà a visibilitzar-la una mica més en la societat?.

Etiquetes del post
, ,
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.