Quan un nen se’n riu de nosaltres, com hem de reaccionar?

Quan un adolescent, jove o adult imita, o se’n riu d’una altra manera, una persona afectada de tartamudesa, és fàcil deduir que ho fa amb tota la intenció burlesca possible i amb tota l’ànsia de voler fer mal des del punt de vista psicològic. Però, i si qui ens imita és un nen? El motiu que l’empeny a fer-ho és el mateix? I com hem de reaccionar?.

És lògic, legítim i coherent que, en el supòsit que la persona que faci mofa de nosaltres no sigui una criatura, tinguem el dret a demanar-li explicacions, i fins i tot no cal fer-ho forçosament amb bones paraules, o trencar relacions amb ell o ella. Com a mínim, que el vincle s’afebleixi. En el cas d’un nen, la situació varia, perquè és molt probable que no hagi actuat així impulsat per un comportament malèvol.

En aquestes circumstàncies, podem passar-ho per alt. Ara bé, si ens llança un segon atac, li hem d’aturar els peus. A més a més, és molt possible que quan tornem a veure el nen o la nena en qüestió, notem una força invisible a voler recriminar-li la seva actitud. El més convenient, doncs, i d’entrada, és no donar-li massa importància i considerar la innocència que tantes criatures tenen. Però, perquè ho explico tot plegat?.

De fet, a finals de setembre, un nen de dotze anys que conec em va imitar. La seva mare, de seguida, conscient que, en ocasions, em costa expressar-me una mica, li va cridar l’atenció. Amb discreció, això sí. I el nen, el veig sovint.

No li he dit res. Ni al nen ni a la seva mare, que va estar enormement encertada en aquell instant precís. No obstant això, ja em miro la criatura amb uns ulls un pèl distints, tot i que és un preadolescent molt simpàtic i llest com una centella.

Ja ho veieu, per tant. Les mofes que els altres puguin fer de nosaltres han de ser replicades de manera diferent en funció de si són infants o ja no ho són, malgrat que, esclar, cadascú ha d’actuar, en sintonia amb el seu caràcter i el dolor que li pugui haver provocat l’episodi, com cregui adequat.

Etiquetes del post
, ,
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.