Una estratègia per ser més fluids parlant en públic

Són moltes les persones afectades de tartamudesa que han hagut de fer, per força i no per voluntat pròpia, intervencions orals en públic.

Afirmada aquesta realitat, és tota una evidència que, per a algú amb quequeig, parlar davant un grup de gent pot convertir-se en una muntanya costeruda, d’altituds quilomètriques i gairebé insuperable. No obstant això, per altres, pot ser un repte de primera divisió.

Ben sovint, però, la tensió i l’estrès que es produeixen els dies previs, i en particular l’estona abans, i sobretot en aquell grup tan majoritari d’afectats i afectades que veuen a venir amb temor, i fins i tot pànic, l’exposició pública, són d’una forta intensitat. Per tant, amb l’objectiu de fer menys potent aquest impacte, tenim un truc al nostre abast, que serveix en el cas que haguem de parlar en un lloc desconegut, que, en conseqüència, encara no hem trepitjat mai.

I doncs, perquè no visitar un o dos dies abans aquest lloc de moment incògnit? Donant-li una ullada, familiaritzar-nos-hi i conversar una mica amb alguna persona que el dia de la intervenció estarà per allà, és una idea que ens pot anar bastant bé. Ah, i no cal amagar què hi fem. Ho podem dir sense vergonya, és a dir, que hem vingut a conèixer l’indret que molt aviat ens espera. I us comento tot això perquè, ja fa molts anys, aquesta estratègia em va funcionar.

L’octubre del 2005 presentàvem als mitjans de comunicació el naixement d’una col•lecció de l’editorial on jo publicava. Els autors dels sis primers llibres de la nova col•lecció –els que s’havien editat fins aleshores- estàvem convocats per parlar del nostre llibre. La cita era a la seu del Gremi d’Editors de Catalunya.

Doncs bé, la tarda abans hi vaig anar per descobrir el lloc que acolliria el meu discurs als periodistes, i així ho vaig comunicar a qui em va obrir la porta.

L’endemà, per tant, el grup de periodistes va rebre les meves paraules, i és probable que la visita prèvia hagués afavorit que les oracions sortissin relativament fluides. Així, abans de parlar en públic, no us ho rumieu dues vegades. Aneu al lloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.