És recomanable que una persona amb tartamudesa desacceleri el seu ritme de vida

És convenient i alhora important comentar –i remarcar les vegades que faci falta- que les presses, per a una persona amb tartamudesa, no són mai favorables si el que es vol és ser més fluid. En aquest ordre de coses, cal palesar de debò que córrer amunt i avall sense fre, embestit per l’acceleració constant i brutal de la vida moderna i actual, és nociu per a la disfluència. En quatre paraules precises: que, de ple, ens pot perjudicar i deteriorar la parla.

Crec, i ho exposo amb una sinceritat absoluta, que les persones disfluents hem d’intentar prendre’ns la vida amb més calma i tranquil.litat. Jo, fa temps que ho faig. Però sabeu què? Arran dels tallers de parla lenta que hem fet –i que encara no hem clos- a ATCAT, l’Associació de la Tartamudesa de Catalunya, i on hem evidenciat amb una claredat meridiana que parlar més a poc a poc ens fa ser més fluids, sovint ja m’expresso amb una major lentitud, i amb freqüència el resultat és positiu.

D’altra banda, aquest mes de maig he estat uns deu dies molt coix a causa d’una lesió a la cuixa esquerra. Per tant, m’he vist obligat a caminar a pas de tortuga, i aquesta circumstància m’ha ajudat a tenir un ritme més pausat, que també he traslladat a l’hora de comunicar-me verbalment amb els altres.

Una persona amb tartamudesa, majoritàriament, no ha de fer ni rebre una telefonada acceleradament; és preferible no entrar a gran velocitat en una botiga a comprar; és millor no desplaçar-se ràpid pel carrer ja que en qualsevol moment ens podem trobar algú conegut i haguem de dialogar; i també, és necessari apuntar, com a quart exemple, que quan una altra persona ens saluda des d’una certa distància no cal dir-li a tota veu “hola” o “adeu” perquè ens escolti. Aixecant la mà i somrient n’hi hauria prou.

En definitiva, són trucs que poden anar bé. Però per damunt de tot, considero que és interessantíssim subratllar que, en la mesura que sigui possible, és recomanable que les persones amb quequeig circulem amunt i avall més pausades. Aleshores, és probable que augmenti la fluïdesa.

Etiquetes del post
, ,
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.