Les persones amb tartamudesa patim una intensificació del quequeig quan parlem amb gent coneguda o famosa

Una de les singularitats més manifestes, evidents i rellevants de les persones amb quequeig és que –i val la pena tornar-hi a insistir atesa la seva importància- davant de situacions passatgeres que ens causin estrès i tensió tenim força més possibilitats que la disfluència, d’una manera transitòria i temporal, s’intensifiqui. I precisament, en aquest escenari general descrit, un cas recurrent és que ens passa intercanviant paraules o frases amb personatges que tinguin un significat notable, incloent-hi aquí gent coneguda o famosa, per més que intentem fer l’esforç de ser al més fluids possible amb l’objectiu de provocar una bona impressió.

Us ho comento perquè fa uns dies, estant jo amb la meva mare, es va aturar, per Badalona, d’on som tots tres, un dels dos homes del temps televisius més destacats de Catalunya, en Tomàs Molina –l’altre és en Francesc Mauri, que com us vaig explicar em va entrevistar al març per parlar de la Meteoteca de Catalunya, la meva web de meteorologia-, per preguntar-li a ella sobre l’eclipsi total de sol que hi haurà a l’agost als Estats Units. I és que el famós meteoròleg sap prou bé que la meva mare, immensa viatgera, és una de les catalanes que més eclipsis totals de sol ha vist.

Mentre la meva mare i en Tomàs dialogaven, jo em mantenia al marge de la conversa. Però amb un detall que voldria compartir i que és la base d’aquesta entrada: em vaig estressar una mica contemplant la possibilitat que l’home del temps televisiu em preguntés per la meva web de meteorologia, pels eclipsis de sol o el que fos. Vaig deduir que hauria de fer un esforç suplementari perquè les paraules sortissin prou rítmiques. Al final, però, no va ser necessari.

Malgrat, doncs, que us he notificat una experiència personal recent, i per tant meva en particular, està del tot comprovat, i en conseqüència és ben veritat, que d’una manera habitual són una gran majoria les persones amb tartamudesa que, en el moment de parlar amb algú renomenat, corren el risc d’embarbussar-se més del compte. Ja ho sabem d’allò més bé: parlar amb tensió emocional és una mescla desestabilitzadora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.