Quan tartamudegem amb intensitat acostumem a quedar perplexos i desconcertats

És una realitat tan evident com incontestable –i permeteu-me que ho torni a manifestar clarament- que a cap persona amb quequeig li agrada tenir dificultats a l’hora d’expressar-se. Fins i tot, en el grup d’afectats que més o menys hem après a conviure, perquè del tot és complicat, amb el trastorn de comunicació que ens acompanya –que és molt inferior al del nombre de gent que ho pateix de valent- tampoc ens fa gaire gràcia embarbussar-nos, malgrat que hi ha força ocasions que no li donem importància.

Afirmades aquestes paraules, i aquest detall que tot seguit us comentaré passa sobretot en aquelles persones que la disfluència els fa malbé la vida quotidiana, i en menor mesura a la resta, és el moment d’anotar, i en veu ben alta, que quan tartamudegem amb molta intensitat acostumen a quedar, durant una estona, atònits, perplexos i desconcertats. I això és, justament, el que em va succeir fa pocs dies conversant per telèfon amb la persona que em va construir el bloc que esteu llegint.

Així, i tot i que en el decurs de la jornada no havia tingut cap entrebanc oral seriós, el diàleg que vam mantenir em va costar penes i treballs. I sorprèn, perquè aquest noi gaudeix d’una qualitat humana i professional veritablement extraordinàries, dignes d’aplaudir, com tantes vegades ho comento a les persones del meu entorn. Però ai las, les frases emergien amb dificultat. Literalment, vaig quedar en fora de joc.

I, doncs, què vull exposar i remarcar, amb tot plegat? Que encara que tolerem d’una manera parcial el nostre quequeig, i imagineu-vos el dany en l’autoestima que pot provocar en les persones que no el toleren gens ni mica, quan ens encallem molt visible i indissimulablement és natural que ens quedem, com a mínim, un pèl trencats i amb els ànims més aviat esmicolats. Una situació, en tot cas, temporal i passatgera, cert, però que exemplifica prou bé que quequejar, i en particular si es fa amb intensitat, és una vivència poc gratificant.

Etiquetes del post
,
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.