El telèfon provoca pànic a molts afectats i afectades de tartamudeig

           Agafar un telèfon fix o mòbil i fer una trucada, o bé respondre-la, és per a una immensa majoria de gent una activitat del tot rutinària, senzilla i comuna, aparentment mancada d’entrebancs.

        Ara bé, com a excepció clara i contundent d’aquesta premisa gairebé general i absoluta trobem la seriosa incomoditat que, com a mínim, aquest aparell genera en un munt de persones amb tartamudesa. I atenció, perquè, més enllà de la sensació incòmoda esmentada amb què podem contemplar el telèfon, hi ha molts afectats i afectades de quequeig que, veritablement, li tenen pànic. Llavors, se’ls converteix en un enemic rabiós i fortament empipador, que fins i tot treu el son.

       Aquesta és una realitat que, d’una manera particular, es manifesta en aquelles persones en què la intensitat del quequeig és important o severa. El telèfon pot arribar a provocar una por molt difícil de dominar, quasi incontrolable i comportar uns neguits altament nocius per a la salut emocional. I més dur pot convertir-se l’instant de telefonar que contestar una trucada, precisament perquè se sol produir aquell estat previ angoixant conegut amb l’expressió d’ansietat anticipatòria. Jo mateix, en les èpoques més vigoroses del trastorn, l’he viscuda amb una especial rellevància.

         Malgrat que des del mes de juliol he normalitzat la parla després del daltabaix que arrossegava d’ençà el febrer, és cert que en dies determinats la disfluència se’m presenta més. Així, el 14 de setembre passat tenia moltes ganes de trucar, considerant que era el seu aniversari i la magnífica relació de què disposem, el marit de la meva cosina Marta, en Miquel, un exemplar pare de família. Però com que aquell dimecres percebia una parla transitòriament més insegura i inestable, no el vaig trucar. I el greu que em va saber!. Aquest és un cas representatiu, no de pànic esclar, però sí que escenifica prou bé que agafar el telèfon no és, per a moltes persones disfèmiques, una tasca sempre fàcil i a l’abast de la mà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.