És habitual que una persona amb tartamudesa necessiti grans dosis de voluntat per no defallir

     Val la pena remarcar que a ningú –o pràcticament ningú- li agrada quequejar. De fet, la relació que tenen moltes persones amb el seu trastorn de la parla és altament tempestuosa, fins i tot radical.

        Sembla clar, en conseqüència, i tanmateix ho dic, a la vegada, per experiència pròpia, que ja voldríem la immensa majoria d’afectats tenir el tartamudeig com més lluny millor, realment, si cal, a les antípodes. Ara bé, la realitat, sovint, és força diferent: quequejar ni ens honora ni ens congratula, ni ens fa feliços ni ens fa sentir plens, però també és veritat que no tothom porta la parla anòmala com una càrrega feixuga i fortament empipadora. No obstant això, de manera freqüent la tartamudesa ens ha representat una font de patiment, si no a tots, per tant, a una claríssima majoria absoluta.

     Tota aquesta exposició la faig vinculant-ho amb la darrera trobada que hem fet els socis d’ATCAT. Així, en l’últim encontre vàrem tenir el gust –perquè ho va ser- de conèixer un alumne de batxillerat que està realitzant un treball sobre la tartamudesa i que ens volia fer un seguit de preguntes.

         Reconec que vaig estar molt pendent de les respostes que oferia un excel·lent company –de qui en reservo l’anonimat-, i en una d’elles, precisament, va afirmar que havia requerit de molt de temps d’una gran força de voluntat perquè la parla diferent ja no l’afectés. És del tot cert: aquesta frase evidenciava un cas extrapolable a totes les persones amb el trastorn que hi han après a conviure.

          Constatat això, doncs, és important subratllar que, de manera habitual, una persona amb tartamudesa necessita unes grans dosis de voluntat personal per no defallir. I aquesta, ras i curt, és una victòria –perquè convé definir-ho amb aquesta paraula- que no és fruit de la tasca de quatre dies. Sovint, cal tenir la paciència d’uns quants anys de lluita i transició.

Etiquetes del post
, ,
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.