Barcelona ha acollit el primer congrés a Espanya sobre els trastorns de la fluïdesa de la parla

         El cap de setmana dels dies 6 i 7 de febrer la ciutat de Barcelona va ser l’escenari del primer congrés fet a l’Estat espanyol amb la tartamudesa com a eix bàsic i fonamental. Per bé que es va anunciar que, de manera genèrica, tractava els trastorns de la fluïdesa de la parla, amb una ullada al programa de ponències era fàcil adonar-se que el més habitual d’aquests trastorns, és a dir, el tartamudeig, seria el gran protagonista. I a la pràctica, així va ser.

         El congrés, que va tenir lloc a la sala d’actes de l’Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu, estava obert a tothom, a tot el públic en general, però particularment estava destinat a professionals de la logopèdia, a estudiants universitaris i, com és natural, a afectats. Jo, hi vaig assistir.

         Val a dir que la xerrada final del dissabte va ser especialment colpidora. I és que la ponent no es va estar de remarcar els entrebancs, tant des del punt de vista emocional com d’evitar situacions i vivències que serien benestants però que impliquen parlar, que sol provocar el trastorn en moltes persones que el tenen.

         Vaig definir l’experiència d’assistent al congrés d’innovadora. Ni bona, ni dolenta. En una paraula: innovadora. Aquest detall, a títol individual. No obstant això, i en un pla més general, vaig trobar adient i interessantíssim la celebració d’un primer congrés a Catalunya i a Espanya, que tindrà continuïtat en uns mesos a Bilbao.

     Malgrat aquestes circumstàncies, em va cridar d’allò més l’atenció la frase inicial de benvinguda que, difosa en castellà, oferia la web del congrés i escrita per l’organitzadora, l’Anna Bagó, una prestigiosa logopeda. Deia: “comprendre les bases de la tartamudesa i el seu tractament és un dels majors desafiaments en la Logopèdia. Tractem el que no entenem?”. Sens dubte, aquesta breu però destacable redacció manifestava obertament la més que notable complexitat d’aquesta anomalia en l’expressió oral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.