En moments d’èxtasi emocional, les persones amb tartamudesa podem quedar, a l’hora de parlar, travades

És important ressaltar que les persones disfluents, quan estem tranquil·les i reposades, tenim més possibilitats de parlar rítmicament. Això és així de manera general, malgrat que sempre hi pot haver matissos en funció de la tongada de tartamudesa més aguda o més discreta que estiguem travessant. Però, en qualsevol cas, la norma és aquesta.

No obstant això, quan les emocions ens van al màxim, ens sol passar justament el contrari. És a dir: tot i que aquestes emocions puguin ser positives, ens podem travar amb més facilitat. I ja cal donar per segur que, encara molt més, si les esmentades vibracions són negatives.

Us posaré un exemple, del primer cas, el que ens interessa, prou il·lustratiu. Així, dissabte al vespre estava veient, al costat dels meus pares, a casa seva, la final de la Copa del Rei entre el Barça i l’Athletic de Bilbao. M’ho passava d’allò més bé malgrat l’empat inicial. La parla era ben raonable. Ara bé, a la meitat de la primera part, el genial Leo Messi va fer un gol antològic, un dels millors que he vist fer al meu ídol futbolístic. Va ser llavors quan pitjor vaig expressar-me de tot el dia. En comentar, esverat i radiant pel que havia observat per televisió, el gol als meus pares.

Va costar dir-los que, aquell, era el millor gol que havia marcat l’astre argentí durant la temporada i que era un dels més espectaculars de la seva carrera. Ja ho veieu: endut per la joia d’un gol colossal del meu ídol futbolístic, les paraules no arrencaven.

Estic convençut que no vaig ser l’única persona amb senyals de tartamudesa, tot i que la darrera setmana i mitja he estat força bé, que, amb l’entusiasme, va quedar mig muda. Des d’aquí, comentar a les persones amb quequesa que em llegiu, que no us estranyeu, doncs, que vivint uns moments d’èxtasi formidable, perdeu el control de la vostra parla. És un fet transitori, i ben aviat tornaria la calma. Assaboriu l’instant de goig i no us preocupeu en excés si heu quedat encallats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.